Yogalessen

De yogales bestaat uit staande, zittende en liggende houdingen (asana’s) waarbij de bewegingsmogelijkheid van de wervelkolom als uitgangspunt wordt genomen. Het centrale thema in de lessen zijn de chakra’s, uitleg hierover en het ervaren ervan.  Natuurlijk krijgt ook de adem alle aandacht. De les eindigt met een lange ontspanning en meditatie.

De qigongles (Chinese yoga) bestaat uit een warming up, vervolgens veelal staande vloeiende bewegingen afgewisseld met massage en ademoefeningen, de les eindigt met meditatie.

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk omdat je de oefeningen aanpast aan je bewegingsmogelijkheden.

De yogales wordt afgestemd op de doelgroep. Zo zijn de lessen voor ouderen rustiger maar niet minder intensief. Er wordt gewerkt aan meer spierkracht, evenwicht, kleine bewegingen en ontspanning. Ook kan er mee gedaan worden op de stoel.

Yogalessen voor mensen met een verstandelijk beperking zijn vaak individueel of in hele kleine groepjes. De lessen zijn speels, echt afgestemd op de mogelijkheden van de mensen en de les ontstaat vaak ter plekke. Meestal duren deze lessen 50 minuten. Momenteel geef ik alleen privélessen.

Kledingadvies: makkelijk zittende kleding met een warme trui en warme sokken. Meestal oefenen we op blote voeten, maar als dit een bezwaar is zijn antislip sokken een alternatief. Mocht je geen matje hebben dan heb ik een matje te leen.

Reactie van een cursist:

Voor mij is de woensdagavond les een uur voor mijzelf, rust en ontspanning. Thuis kun je ook je oefeningen doen maar tijdens de lessen zit je er veel meer in vind ik. Na de les voel ik me ontspannen.

De lessen zijn afwisselend met oog voor elk van ons. In onze groep is ieder ook serieus bij de les en de rust daarvan ervaar ik als zeer prettig.

Soms zijn de oefeningen voor mij te zwaar omdat ik bij het ouder worden toch meer stijfheid krijg. Maar dan geef je uitleg hoe ik de oefening ook anders kan doen.

Door de jaren lange ervaring weet ik nu redelijk zelf hoe ik de oefeningen kan aanpassen.