Skip to main content

De lessen

De gezondheid van het lichaam en de ontspanning van de geest staan centraal. Het lichaam wordt sterker en soepeler, wat invloed heeft op de geest. Omgekeerd geeft een ontspannen geest een helende werking op het lichaam. Yoga en qigong kennen geen prestatie maar beoefening vanuit tevredenheid met wat zich aandient.

De lessen zijn in principe voor iedereen toegankelijk, houdingen worden aangepast aan de mogelijkheden van het lichaam. Door de beoefening kom je tot steeds beter begrip hoe je lichaam in elkaar zit en waar je grenzen zijn.

De yogales bestaat uit staande, zittende en liggende houdingen, waarbij de bewegingsmogelijkheid van de wervelkolom als uitgangspunt wordt genomen. Het centrale thema in iedere les is adem, beweging en concentratie waarna de les eindigt met een lange ontspanning en/of meditatie.

De qigong les (Chinese yoga) bestaat uit een warming up, vervolgens veelal staande vloeiende bewegingen afgewisseld met massage en ademoefeningen, de les eindigt met meditatie.

De zwangerschapsyoga is een praktische cursus met veel aandacht voor lichaam en geest tijdens de zwangerschap en de bevalling. Adem, ontspanning, concentratie en kracht zijn de uitgangspunten in deze cursus. Ook zijn er partneravonden met praktische tips voor partners, hoe ze kunnen bijstaan tijdens de hele zwangerschap.

De yogales wordt afgestemd op de doelgroep. Zo zijn de lessen voor ouderen rustiger maar niet minder intensief. Er wordt gewerkt aan meer spierkracht, evenwicht, kleine bewegingen en ontspanning. Ook kan er mee gedaan worden op de stoel.

Praktische zaken:

Makkelijk zittende kleding, blote voeten of anti slip sokken, graag een mat meenemen.

Reactie van een cursist:

Voor mij is de woensdagavond les een uur voor mijzelf, rust en ontspanning. Thuis kun je ook je oefeningen doen maar tijdens de lessen zit je er veel meer in vind ik. Na de les voel ik me ontspannen.

De lessen zijn afwisselend met oog voor elk van ons. In onze groep is ieder ook serieus bij de les en de rust daarvan ervaar ik als zeer prettig.

Soms zijn de oefeningen voor mij te zwaar omdat ik bij het ouder worden toch meer stijfheid krijg. Maar dan geef je uitleg hoe ik de oefening ook anders kan doen.

Door de jarenlange ervaring weet ik nu redelijk zelf hoe ik de oefeningen kan aanpassen.